Ciasto czekoladowe z cukinią
Cukinia to uniwersalne warzywo,bo równie doskonale smakuje w daniach wytrawnych jak i słodkich wypiekach.
Cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie odcisnąć z niej bardzo dokładnie sok. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jaja utrzeć z cukrem i miękkim masłem,dodać płynną czekoladę i startą cukinię .
Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i drobno posiekane migdały. Całość miksować na najmniejszych obrotach miksera, aż do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez ok. 45-55 minut.
Po wystudzeniu można polać ciasto roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
3 jajka
200 g cukinii
150 g masła
150 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
200 g mąki pszennej
garść posiekanych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i drobno posiekane migdały. Całość miksować na najmniejszych obrotach miksera, aż do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez ok. 45-55 minut.
Po wystudzeniu można polać ciasto roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.