Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki
Kiedy nie mam ochoty na zawijanie gołąbków w liściach kapusty robię takie nieco oszukane. Po za tym to dobry sposób na zużycie resztek kapusty.
kawałek
kapusty włoskiej lub zwykłej białej (ok.250g)
500 g mięsa
mielonego z łopatki
100 g ryżu
1 cebula
1 duży ząbek
czosnku
1 łyżka
masła
1 jajko
sól
świeżo
mielony pieprz
3 łyżki
oleju
700 ml
passaty pomidorowej
1 łyżka ziół
śródziemnomorskich
Kapustę
drobno posiekać,zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
Ryż
ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Do mięsa
mielonego dodać ugotowany ryż,posiekaną kapustę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty
przez praskę czosnek,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić
dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne
podłużne kotlety.
Na patelni
rozgrzać olej i smażyć je na rumiano z każdej strony. Obsmażone gołąbki
ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać passatą pomidorową,posypać ziołami i
wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.