Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki

Kiedy nie mam ochoty na zawijanie gołąbków w liściach kapusty robię takie nieco oszukane. Po za tym to dobry sposób na zużycie resztek kapusty.








kawałek kapusty włoskiej lub zwykłej białej (ok.250g)

500 g mięsa mielonego z łopatki

100 g ryżu

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 jajko

sól

świeżo mielony pieprz

3 łyżki oleju

700 ml passaty pomidorowej

1 łyżka ziół śródziemnomorskich



Kapustę drobno posiekać,zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,posiekaną kapustę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne podłużne kotlety.  

Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano z każdej strony. Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać passatą pomidorową,posypać ziołami i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.














Komentarze

Popularne posty