Gołąbki drobiowe z kaszą perłową

Delikatne mięso indycze,kasza i warzywa otulone kapustą włoską polane białym koperkowym sosem.






średnia główka kapusty włoskiej

400 g mielonego filetu z indyka

100 g kaszy jęczmiennej perłowej

1 marchew

1 cebula

1 łyżka masła

1 duży ząbek czosnku

1 jajko

pęczek natki pietruszki

sól

świeżo mielony pieprz

słodka papryka

500 ml bulionu warzywnego

50 ml śmietany 18%

1 łyżka mąki

świeży koperek

przyprawy: liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu



Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody. Parzyć kilka minut i kolejno ściągać liście.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Marchew zetrzeć na tarce na średnich oczkach.

Do mięsa mielonego dodać ugotowaną kaszę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko,posiekaną natkę,startą marchewkę,sól,pieprz i mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. 

Osuszone liście kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno pozwijać.

W garnku ułożyć gołąbki,zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 30 minut.

Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. W ten sposób otrzymamy biały sos. Koperek posiekać,dodać do sosu i polać nim gołąbki.







                 SMACZNEGO  :)


Komentarze

Popularne posty