Gołąbki drobiowe z kaszą perłową
Delikatne mięso indycze,kasza i warzywa otulone kapustą włoską polane białym koperkowym sosem.
SMACZNEGO :)
średnia
główka kapusty włoskiej
400 g
mielonego filetu z indyka
100 g kaszy
jęczmiennej perłowej
1 marchew
1 cebula
1 łyżka
masła
1 duży ząbek
czosnku
1 jajko
pęczek natki
pietruszki
sól
świeżo
mielony pieprz
słodka
papryka
500 ml
bulionu warzywnego
50 ml
śmietany 18%
1 łyżka mąki
świeży
koperek
przyprawy:
liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu
Z kapusty
wyciąć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody. Parzyć kilka minut i
kolejno ściągać liście.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
Kaszę
ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Marchew zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Do mięsa
mielonego dodać ugotowaną kaszę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę
czosnek,surowe jajko,posiekaną natkę,startą marchewkę,sól,pieprz i mieloną
paprykę. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę.
Osuszone
liście kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem. Na każdy liść
nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno pozwijać.
W garnku ułożyć gołąbki,zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować pod
przykryciem 30 minut.
Ugotowane
gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do
bulionu. W ten sposób otrzymamy biały sos. Koperek posiekać,dodać do sosu
i polać nim gołąbki.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.