Chleb na kefirze

Kolejny pyszny chlebuś z chrupiącą skórką. Ostrzegam! Na jednej kromce się nie skończy :)












550 g mąki pszennej typ 500
150 g mąki pszennej razowej typ 2000
350 ml kefiru
200 ml wody
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
garść siemienia lnianego
garść słonecznika

 Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać. 
Kefir z wodą lekko podgrzać, dodać cukier ,drożdże, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12 godz. (najlepiej zrobić wieczorem).

Następnego dnia rano wyciągnąć miskę z lodówki i zostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. 
Zagnieść kilkakrotnie ciasto, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia lub żeliwnego garnka, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Chleb oprószyć mąką, zrobić nacięcia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni, piec 10 min, potem zmniejszyć temperaturę na 200*C i piec 30 min, następnie odkryć pokrywkę (uważać żeby się nie poparzyć!) i jeszcze piec 10 min. 
Upieczony chlebek wyjąć na kratkę i wystudzić.











Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty