Domowe pączki

 Na tłusty czwartek obowiązkowo 🍩🍩🍩 pączki muszą być 😀😋





500g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
5 żółtek
50g roztopionego, przestudzonego masła
250ml ciepłego  mleka
30 g drożdży

nadzienie:
marmolada 



Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy 1 łyżkę mąki i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczną pracować. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje ( u mnie 14)
 Formujemy pączka, układamy na papierze do pieczenia sklejeniem do dołu, przykrywamy ręcznikiem i dajemy pączkom około 30minut na wyrośnięcie
 Pączki smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu bądź oleju (u mnie pół na pół).
 Wyciągamy gdy będą rumiane, odsączamy na ręczniku. Każdego pączka nadziewamy marmoladą, dekorujemy cukrem pudrem bądź lukrem. 
.














Komentarze

Popularne posty