Domowe pączki
Na tłusty czwartek obowiązkowo 🍩🍩🍩 pączki muszą być 😀😋
500g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
5 żółtek
50g roztopionego, przestudzonego masła
250ml ciepłego mleka
30 g drożdży
nadzienie:
marmolada
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy 1 łyżkę mąki i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczną pracować. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje ( u mnie 14)
Formujemy pączka, układamy na papierze do pieczenia sklejeniem do dołu, przykrywamy ręcznikiem i dajemy pączkom około 30minut na wyrośnięcie
Pączki smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu bądź oleju (u mnie pół na pół).
Wyciągamy gdy będą rumiane, odsączamy na ręczniku. Każdego pączka nadziewamy marmoladą, dekorujemy cukrem pudrem bądź lukrem.
.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.