Sernik gotowany z truskawkami
biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mączki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mączki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
sernik gotowany:
1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
5 łyżek cukru
1/2 szkl. mleka
200 g masła
4 jajka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru z wanilią
ponadto:
2 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć 1 biszkoptowy placek.
Przygotować
dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki
cukru,podgrzewać aż się rozpuści,dodać połowę twarogu i zagotować. W
drugim garnku rozpuścić 100 g masła,2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru z
wanilią,dodać resztę twarogu i zagotować. W oddzielnych miseczkach
rozmącić po 2 jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do
pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować
mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowany biszkopt masę czekoladową,wyrównać i ułożyć drugi biszkoptowy placek. Po czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do
całkowitego wystygnięcia.Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia.
Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.