środa, 6 lipca 2016

Sernik gotowany z truskawkami




biszkopt:

6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mączki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
 
 
Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwie części.


sernik gotowany:

1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
5 łyżek cukru
1/2 szkl. mleka
200 g masła
4 jajka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
1 budyń waniliowy
 
ponadto:
2 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
 
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć 1 biszkoptowy placek.
Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki cukru,podgrzewać aż się rozpuści,dodać połowę twarogu i zagotować. W drugim garnku rozpuścić 100 g masła,2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru z wanilią,dodać resztę twarogu i zagotować. W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowany biszkopt  masę czekoladową,wyrównać i ułożyć drugi biszkoptowy placek. Po czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia. 
Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.