Jagodowy sernik na zimno
Lipiec to czas na jagody więc u mnie dziś jagodowy sernik.
Spód sernika:
250 g herbatników kakaowych
100 g masła
20 g mlecznej czekolady
Herbatniki
rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i
rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i
dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią
aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić
na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Masa serowa:
1 op. sernika na zimno Dr. Oetkera
400 g serka waniliowego
500 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
1 szkl. jagód
ponadto:
1 galaretka jagodowa
1 szkl. jagód
Zawartość
opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,zmiksowane jagody i żelatynę
rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na
przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia.
Jagody ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką.
Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.