Jagodowy sernik na zimno

Lipiec to czas na jagody więc u mnie dziś jagodowy sernik.







Spód sernika:

250 g herbatników kakaowych

100 g masła

20 g mlecznej czekolady



 Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową.  Masę ciasteczkową przełożyć do formy i  równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut.

Masa serowa:

1 op. sernika na zimno Dr. Oetkera

400 g serka waniliowego

500 ml mleka

2 łyżeczki żelatyny

 1 szkl. jagód

ponadto:

1 galaretka jagodowa

1 szkl. jagód



Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,zmiksowane jagody i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia.

Jagody ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką.

Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować.



Komentarze

Popularne posty