Kotlety z kapusty
Kotlety wcale nie muszą być z mięsa,takie z kapusty smakują rewelacyjnie
Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza z małymi moimi przeróbkami.
Płatki kukurydziane pognieść na proszek. Słonecznik podprażyć na patelni.
Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać kapustę i marchewkę,posolić do smaku,przykryć patelnię i poddusić chwilę aby warzywa zmiękły.
Podsmażoną kapustę przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać słonecznik,pokruszone płatki,posiekany koperek,wbić jajko,dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut,by płatki nasiąkły i można było z łatwością formować kotlety.
Mokrymi dłońmi formować kotlety,obtaczając każdy w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami,ale muszę przyznać,że na zimno też smakują świetnie.
Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza z małymi moimi przeróbkami.
500 g białej kapusty
1 cebula
1 marchewka
50 g płatków kukurydzianych
50 g ziaren słonecznika
1 jajko
2-3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki posiekanego koperku
ponadto:
płatki kukurydziane do obtoczenia
olej do smażenia
Płatki kukurydziane pognieść na proszek. Słonecznik podprażyć na patelni.
Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać kapustę i marchewkę,posolić do smaku,przykryć patelnię i poddusić chwilę aby warzywa zmiękły.
Podsmażoną kapustę przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać słonecznik,pokruszone płatki,posiekany koperek,wbić jajko,dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut,by płatki nasiąkły i można było z łatwością formować kotlety.
Mokrymi dłońmi formować kotlety,obtaczając każdy w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami,ale muszę przyznać,że na zimno też smakują świetnie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.