Tiramisu z truskawkami
Sezon truskawkowy dobiega końca a ja mam do zaprezentowania moje tegoroczne pyszności z truskawkami w roli głównej.
250 g serka maskarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżki amaretto lub innego alkoholu
1/2 szkl. mocnej kawy
kilka sztuk biszkoptów
kilkanaście truskawek
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać.
Zimną
kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i
ułożyć jedną warstwę w pucharkach. Część masy wyłożyć na
biszkopty,na to kawałki truskawek,ułożyć drugą warstwę z biszkoptów i nałożyć resztę masy. Po bokach wcisnąć plasterki truskawek. Wstawić do lodówki co
najmniej na 4 godziny,musi być mocno schłodzone. Po wyjęciu z lodówki wierzch ozdobić pokrojonymi truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.