Tiramisu z truskawkami


Sezon truskawkowy dobiega końca a ja mam do zaprezentowania moje tegoroczne pyszności z truskawkami w roli głównej. 







250 g serka maskarpone

3 żółtka

3 łyżki cukru

3 łyżki amaretto lub innego alkoholu

1/2 szkl. mocnej kawy

kilka sztuk biszkoptów 
kilkanaście truskawek




Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać.

Zimną kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i ułożyć jedną warstwę w pucharkach. Część masy wyłożyć na biszkopty,na to kawałki truskawek,ułożyć drugą warstwę z biszkoptów i nałożyć resztę masy. Po bokach wcisnąć plasterki truskawek. Wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny,musi być mocno schłodzone. Po wyjęciu z lodówki wierzch ozdobić pokrojonymi truskawkami.



Komentarze

Popularne posty