Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką
To ciasto wyśmienicie smakuje z różnymi owocami .
Piekłam je już z:
czerwonymi porzeczkami
truskawkami
malinami
morelami
Piekłam je już z:
czerwonymi porzeczkami
truskawkami
malinami
morelami
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami
ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię
spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę
wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na
tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na
złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
Kiedy
podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na
sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier
wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony,zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać jeżyny delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.