Krupnik z kaszy jaglanej

Lekki,dietetyczny,ugotowany na samych warzywach bezmięsny krupnik. Działa on bardzo oczyszczająco na nasz organizm.  Kiedy chcemy oczyścić i odciążyć organizm od ciężkostrawnych potraw spożywamy taką zdrową zupkę 4-5 razy w ciągu dnia zamiast innych posiłków. Kurację oczyszczającą można przeprowadzać raz w tygodniu,a dla bardziej wytrwałych zaleca się stosowanie jej przez tydzień,dwa maksymalnie do 6 tygodni.
Wielka,nieżyjąca już zielarka Stefania Korżawska polecała taką dietę oczyszczającą wspomagając się herbatkami ziołowymi. Ona wymyśliła przepis na oczyszczający krupnik a możemy go znaleźć w książce Prosta droga do zdrowia lub Cztery kroki do zdrowia oraz wiele innych cennych rad i przepisów.

Oto moja wersja krupniku





3 marchewki
2 pietruszki
1/2 średniego selera
1 cebula
1 łyżka masła
3/4 szkl. kaszy jaglanej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
świeżo mielony pieprz
1 listek laurowy
10 ziarenek kolorowego pieprzu
1,5 l wody
natka pietruszki

Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,zeszklić cebulę i wsypać potarte warzywa. Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości kaszy. Przed wlaniem na talerze sprawdzić smak czy nie trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję krupniku nalać na talerz i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.





Komentarze

Popularne posty