Drożdżowa chałka dyniowa
Moich dyniowych eksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
Z mleka,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki zrobić rozczyn.
Do miski wsypać mąkę,dodać cukier,sól,jajko,puree z dyni,wlać wyrośnięte drożdże,dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto oprószyć mąką,miskę przykryć ścierką i odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,podzielić na 3 części. Z ciasta uformować 3 wałki i zapleść warkocz. Warkocz ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie z mąki,masła i cukru przygotować kruszonkę. Żółtko roztrzepać z mlekiem,posmarować warkocz i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40 minut.
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g puree z dyni
125 ml ciepłego mleka
20 g drożdży
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g masła
25 g cukru
ponadto:
1 żółtko
2 łyżki mleka
Z mleka,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki zrobić rozczyn.
Do miski wsypać mąkę,dodać cukier,sól,jajko,puree z dyni,wlać wyrośnięte drożdże,dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto oprószyć mąką,miskę przykryć ścierką i odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,podzielić na 3 części. Z ciasta uformować 3 wałki i zapleść warkocz. Warkocz ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie z mąki,masła i cukru przygotować kruszonkę. Żółtko roztrzepać z mlekiem,posmarować warkocz i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40 minut.
Też niedawno piekłam chałkę z dynią. W sam raz na jesień
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuń