Krupnik z kaszy orkiszowej

Krupnik to zdrowa,pożywna i sycąca zupa. Gotujemy go używając różnych kasz,ja ugotowałam z kaszą orkiszową.

Kasza orkiszowa poprawia trawienie również dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Kasza jest bogata w witaminy A, D, E, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez, miedź i wapń. Minerały wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry. Orkisz ma też działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.




2-2,5 l wody
1 skrzydło z indyka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 średnia cebula
1 łyżka masła
kilka kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
1/2 szkl. kaszy orkiszowej
natka pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz 

Skrzydło indyka podzielić na dwie części,włożyć do zimnej wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe i zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu,należy je zebrać. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę,pietruszkę seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka. Kaszę przepłukać wodą i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut aż kasza zmięknie. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.









Komentarze

Popularne posty