czwartek, 29 września 2016

Placuszki dyniowo-cukiniowe z imbirem

Takie placuszki to doskonały pomysł na szybki obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające,idealne danie na chłodniejsze jesienne dni.






 200 g  dyni
 200 g cukinii
1 cebula
1 łyżeczka startego imbiru
2 jajka
3 łyżki mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki kurkumy
sól
świeżo mielony pieprz 
2-3 łyżki oleju do smażenia

Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić na 10 minut by puściła sok.
 Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub solo.
















4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.