Placuszki dyniowo-cukiniowe z imbirem
Takie placuszki to doskonały pomysł na szybki obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające,idealne danie na chłodniejsze jesienne dni.
Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić na 10 minut by puściła sok.
Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub solo.
200 g dyni
200 g cukinii
1 cebula
1 łyżeczka startego imbiru
2 jajka
3 łyżki mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki kurkumy
sól
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju do smażenia
Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić na 10 minut by puściła sok.
Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub solo.
Smakowite placki z moją ukochaną dynią:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam dynię i to od niedawna:)
Usuńuwielbiam takie placuszki, pięknie wyglądają1 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń