niedziela, 11 września 2016

Sernik gotowany z malinową pianką

Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Słodycz sernika przełamana lekko kwaskowatą pianką malinową.

Przepis na sernik znalazłam w Kuchni Mniam  
a pianka malinowa to już moja inwencja.





sernik gotowany:

1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
5 łyżek cukru
1/2 szkl. mleka
200 g masła
4 jajka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
1 budyń waniliowy


pianka malinowa:

2 szkl musu malinowego
1 szkl. śmietanki 36%
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki gorącej wody

ponadto:

200 g herbatników 
1/2 szkl.bitej śmietany
maliny do dekoracji




 Blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć  warstwę herbatników.
Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki cukru,podgrzewać aż się rozpuści,dodać połowę twarogu i zagotować. W drugim garnku rozpuścić 100 g masła,2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru z wanilią,dodać resztę twarogu i zagotować. W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowaną warstwę herbatników masę czekoladową,wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Mus malinowy zrobiłam z malin,które zagotowałam z dodatkiem cukru i przetarłam przez sito,by pozbyć się pestek.

Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z zimnym musem malinowym.
Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować z musem. Powstałą piankę wylać na wystudzony sernik. Blaszkę z ciastem wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić w kostkę. Każdą udekorować  bitą śmietaną i maliną.






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.