Sok z aronii

Teraz właśnie jest najlepszy moment by robić soki,przetwory i nalewki z aronii,bo owoce na krzaczkach są już w pełni dojrzałe.
Zalety aronii można by długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym. O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę! Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. 




 3 kg aronii
2 l wody
3 cytryny
250-300 g miodu naturalnego

Aronię należy dobrze wypłukać,osuszyć na sicie,włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 4-5 dni. Mrożenie aronii sprawia,że pozbywamy się goryczki zawartej w owocach,nie jest to jednak konieczne.
Rozmrożoną aronię włożyć do dużego garnka,wlać wodę i gotować 20-30 minut od momentu gdy zawrze woda. Odstawić do wystygnięcia na kilkanaście godzin. Ja odstawiłam na całą noc. Następnie odcisnąć sok od owoców używając do tego gazy lub grubszej szmatki. Odciśnięty sok lekko podgrzać (w ciepłym soku łatwiej rozpuści się miód),dodać sok z wyciśniętych cytryn i miód. Ilość miodu dostosować do własnego smaku. Sok przelać do słoiczków lub małych butelek i pasteryzować 15 minut.







Komentarze

Popularne posty