Domowa mielonka słoikowa

Kolejny domowy wyrób czyli smaczna,pachnąca bez żadnych dodatków,naturalna wędlina na kanapki.
 Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy,ale uwierzcie mi kiedy otworzycie jeden sięgniecie po następny. Tej mielonce nie można się oprzeć.




1,3 kg łopatki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli 
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka majeranku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szkl. wody

Łopatkę zmielić,dodać sól,sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach by uwolnić jak najwięcej aromatu i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę,wsypać żelatynę,wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić masę mięsną. Miskę z mięsem szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie przygotować słoiki i nakrętki które trzeba starannie umyć i wyparzyć. Słoiki napełnić masą mięsną,dobrze ugnieść i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 1 godzinę,pozostawić do wystygnięcia i ponownie pasteryzować przez 40 minut.








Komentarze

Popularne posty