Filet z morszczuka po kaszubsku
Ryba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby.
Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć w głębokim naczyniu.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju po czym ułożyć na usmażonych filetach.
Ogórki pokroić w cienkie plasterki,ułożyć na warstwie z cebuli.
Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Gorącą zalewą zalać naczynie z rybą i dodatkami. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Spożywać na zimno. Ryba najlepsza jest następnego dnia gdy dokładnie nasiąknie i przejdzie aromatem zalewy.
500 g mrożonego filetu z morszczuka
sól
pieprz
olej do smażenia
2 duże cebule
2 łyżki oleju
panierka:
150 g mąki pszennej
150 g bułki tartej
2 jajka
zalewa:
2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
6 łyżek octu 10%
4 łyżki cukru
4 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek ketchupu
1/2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć w głębokim naczyniu.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju po czym ułożyć na usmażonych filetach.
Ogórki pokroić w cienkie plasterki,ułożyć na warstwie z cebuli.
Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Gorącą zalewą zalać naczynie z rybą i dodatkami. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Spożywać na zimno. Ryba najlepsza jest następnego dnia gdy dokładnie nasiąknie i przejdzie aromatem zalewy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.