Szarlotka z bezą
Szarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję.
Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek.
Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć na patelnię,dodać cukier i smażyć 5 minut. Jabłka mają puścić sok ale nie mogą się rozpaść. Dodać cynamon,wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Okrągłą formę o śred. 24 cm dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką. Dno wylepić ciastem,które najlepiej wcześniej cienko rozwałkować. Ponakłuwać widelcem. Ułożyć uprażone jabłka,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza.
Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek.
ciasto:
150 g mąki tortowej
75 g masła
1 łyżka cukru pudru
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wkładka jabłkowa:
500 g kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
beza:
3 białka
3/4 szkl. cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć na patelnię,dodać cukier i smażyć 5 minut. Jabłka mają puścić sok ale nie mogą się rozpaść. Dodać cynamon,wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Okrągłą formę o śred. 24 cm dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką. Dno wylepić ciastem,które najlepiej wcześniej cienko rozwałkować. Ponakłuwać widelcem. Ułożyć uprażone jabłka,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.