piątek, 11 listopada 2016

Ciasto kinder country

Ostatnio bardzo popularne ciasto na różnych stronach kulinarnych więc ja też się skusiłam i zrobiłam.
Fajne,apetyczne,robi je się bardzo szybko i w dodatku bez pieczenia.
Przeglądałam różne przepisy i stworzyłam swoją wersję,minimalnie różniącą się od pozostałych. 
Jak dla mnie,a ja naprawdę jestem łasuchem na słodkości, ciasto jest zdecydowanie za słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady i będzie ok.




 200 g herbatników kakaowych
500 ml śmietanki 36%
250 g serka maskarpone
200 g białej czekolady
200 g mlecznej czekolady
4 szkl. płatków Nestle Kangus

 Kwadratową blaszkę 26/26 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć warstwą herbatników.
Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną białą czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ( 200 ml) ubić na sztywno,wymieszać z maskarpone i z wystudzoną płynną białą czekoladą. Wsypać 3 szklanki płatków,wymieszać i wyłożyć na przygotowaną warstwę herbatników. Masę dokładnie wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną mleczną czekoladę,podgrzewać aż czekolada się rozpuści,odstawić do przestygnięcia.
Pozostałą śmietanę (200 ml) ubić na sztywno i połączyć z przestudzoną mleczną czekoladą. Masę wylać na herbatniki. Na górę wysypać szklankę płatków,ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 
Moje ciasto stało w lodówce całą noc,dopiero następnego dnia kroiłam.













2 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto, jest bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Elu pięknie wygląda ciasto ,ale dobrze że uprzedziłaś że ciasto jest za słodkie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.