poniedziałek, 21 listopada 2016

Dzika róża w syropie

O tej porze roku w dobrym stanie owoców róży na krzakach już raczej nie znajdziecie,ale w przyszłym roku proponuję przypilnować i nazbierać wcześniej trochę tych cudownych czerwonych kuleczek.
Dzika róża posiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności.




ok. 1 kg owoców dzikiej róży
500 g cukru


Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć z nich szypułki,przeciąć każdą na pół  i wydrapać nasionka oraz włoski ze środka owocu. Wydrążone połówki dokładnie wypłukać we wodzie,osączyć na sicie i pokroić na cienkie paseczki.
W dużym słoiku warstwami układać różę i cukier. Słoik nakryć gazą i odstawić na dobę aż powstanie sok. Przełożyć owoce wraz ze sokiem do mniejszych słoiczków,zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane słoiki można długo przechowywać.


Stosować jako dodatek do herbaty.









2 komentarze:

  1. Bardzo chciałam nazbierać sobie dzikiej róży w tym roku, ale nie zdążyłam... Za rok na pewno nadrobię!
    Taka róża do herbatki to musi być coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia,może trochę to pracochłonne,ale warto;)moc takiej herbaty to jest coś;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.