Dzika róża w syropie
O tej porze roku w dobrym stanie owoców róży na krzakach już raczej nie znajdziecie,ale w przyszłym roku proponuję przypilnować i nazbierać wcześniej trochę tych cudownych czerwonych kuleczek.
Dzika róża posiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności.
Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć z nich szypułki,przeciąć każdą na pół i wydrapać nasionka oraz włoski ze środka owocu. Wydrążone połówki dokładnie wypłukać we wodzie,osączyć na sicie i pokroić na cienkie paseczki.
W dużym słoiku warstwami układać różę i cukier. Słoik nakryć gazą i odstawić na dobę aż powstanie sok. Przełożyć owoce wraz ze sokiem do mniejszych słoiczków,zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane słoiki można długo przechowywać.
Stosować jako dodatek do herbaty.
Dzika róża posiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności.
ok. 1 kg owoców dzikiej róży
500 g cukru
Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć z nich szypułki,przeciąć każdą na pół i wydrapać nasionka oraz włoski ze środka owocu. Wydrążone połówki dokładnie wypłukać we wodzie,osączyć na sicie i pokroić na cienkie paseczki.
W dużym słoiku warstwami układać różę i cukier. Słoik nakryć gazą i odstawić na dobę aż powstanie sok. Przełożyć owoce wraz ze sokiem do mniejszych słoiczków,zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane słoiki można długo przechowywać.
Stosować jako dodatek do herbaty.
Bardzo chciałam nazbierać sobie dzikiej róży w tym roku, ale nie zdążyłam... Za rok na pewno nadrobię!
OdpowiedzUsuńTaka róża do herbatki to musi być coś wspaniałego! :)
Zachęcam do zrobienia,może trochę to pracochłonne,ale warto;)moc takiej herbaty to jest coś;)
Usuń