Muffinki marchewkowe z kremem orzechowym

 Muffinki są z dodatkiem  tartej marchewki oraz zmielonych migdałów,udekorowane kremem orzechowym. Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki.













ciasto:
 2 szkl. mąki tortowej
3/4 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. zmielonych migdałów
4 jajka
1 łyżka cukru migdałowego
1 szkl. oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 marchewki (po starciu ok. 1 szklanki)
szczypta soli

krem:
200 g masła
300 g gotowej masy orzechowej
z kawałkami orzeszków Helio

ponadto:
papilotki do muffinek



Jajka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach  do wypieku babeczek ,napełnić je do 3/4 wysokości,wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 190 stopni.Wystudzić na kratce.

Miękkie masło utrzeć na puch,miksując dodawać masę orzechową aż powstanie puszysty krem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki.












Komentarze

Popularne posty