środa, 2 listopada 2016

Paszteciki z pieczarkami

Kruche paszteciki to idealny dodatek do czerwonego barszczu,a ten jest doskonałym rozgrzewającym daniem właśnie na taką listopadową słotę jaką mamy za oknem.
Obowiązkowy zestaw również na Święta Bożego Narodzenia.





ciasto kruche:
3 szkl. mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
sól do smaku

                farsz:
500 g pieczarek
2 cebule
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju




Z podanych składników zagnieść ciasto,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno pokroić, wszystko podsmażyć na niewielkiej oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować,pociąć na paski  o szerokości 10 cm, nałożyć farsz, zrolować i ciąć na 3 cm kawałki.
Paszteciki przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 st. przez 20 minut. 
Podawać ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.