Schab zapiekany w kiszonej kapuście

Takie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.









 1 kg schabu bez kości
1,5 kg kiszonej kapusty
2 marchewki
1 duża cebula
sól
świeżo mielony pieprz
majeranek suszony
2 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
8-10 ziarenek kolorowego pieprzu 
2 łyżki oleju

Schab podzielić na kotlety,delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą,pieprzem i majerankiem,ułożyć na talerzu. Talerz owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać marchewkę pocięta w talarki,przyprawę warzywną,kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu na rumiano z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i na pozostałym tłuszczu  przesmażyć posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Połowę przesmażonej kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na kapustę ułożyć obsmażone kotlety i rozłożyć resztę kapusty. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* C i zapiekać ok. 40 minut. Spożywać na ciepło z kawałkiem pieczywa lub z innymi dodatkami.










Komentarze

Popularne posty