piątek, 2 grudnia 2016

Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji

Kolejne bardzo smaczne i efektowne ciasto godne polecenia na świąteczny stół. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem mnie zachwyca.
Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
 








 biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich
5 białek
3/4 szkl. cukru
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
500 ml mleka
1 łyżka cukru z wanilią
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
250 g masła


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku,a na końcu  mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelać na  blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez ok. 45 minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C

Krem:
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.

Przekładamy ciasto
Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt. 
Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.