Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji
Kolejne bardzo smaczne i efektowne ciasto godne polecenia na świąteczny stół. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem mnie zachwyca.
Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Przekładamy ciasto
Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt.
Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich
5 białek
3/4 szkl. cukru
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
500 ml mleka
1 łyżka cukru z wanilią
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
250 g masła
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku,a na końcu mąkę
wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelać na blachę (25/30 cm)
wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez ok.
45 minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie
biszkopty dzieląc składniki na połowę.
Ciasto orzechowe:
Białka
ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy,
miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C
Krem:
Odlać
pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka
utrzeć z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół
szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas
miksując.
Przekładamy ciasto
Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt.
Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.