Ciasto oczy carycy
Myślę,że większość z Was zna to ciasto. W internecie można znaleźć wiele jego wersji. Może jest trochę pracochłonne, ale warto się potrudzić,bo ciasto naprawdę smakuje wyśmienicie no pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole.
ciasto jasne:
500 ml mleka
Ciasto ciemne:
Krem:
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku i wystudzić. Dodać rum lub amaretto.
Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.
ciasto jasne:
6 białek
1,5 szkl. cukru
1 szkl. mączki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl. oleju rzepakowego
ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl. oleju rzepakowego
krem:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
200 g masła
dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
1 paczka okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa
napar:
1/2 szkl. zaparzonej mocnej kawy
1 łyżka rumu lub amaretto
krokant:
1 szkl. cukru pudru
50 g masła
150 g płatków migdałowych
W
rondelku podgrzać i rozpuścić cukier,dodać masło i płatki
migdałowe. Smażyć je na zloty kolor. Wylać na papier,rozetrzeć
cienko,pozostawić do wystudzenia. Wystudzony pokruszyć.
WYKONANIE:
Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne:
Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
Krem:
Budyń ugotować na mleku, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku i wystudzić. Dodać rum lub amaretto.
Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.