czwartek, 1 grudnia 2016

Sernik królewski

 Mamy już grudzień więc ja zaczynam odliczanie do Świąt. U mnie w tym miesiącu na blogu będą dominować przepisy na świąteczne dania i wypieki.
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony na zeszłoroczne Święta,był przepyszny więc jest godny polecenia.




ciasto:
300 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.

 masa twarogowa:
1 kg twarogu
500 ml śmietanki 30%
8 jajek
1,5 szkl. cukru pudru
2 budynie śmietankowe na 3/4 l
aromat migdałowy

Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo twaróg i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie wymieszać z budyniem. Śmietankę również ubić. Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę,delikatnie wymieszać łopatką,dodać ubite białka,ponownie wymieszać. Na koniec dodać do masy aromat migdałowy.
Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę twarogową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180*C.
 Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować.
Ja mój sernik polałam polewą czekoladową i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami.








4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę;)myślę,że będzie smakował:)

      Usuń
  2. Ale pyszności, juz mi się marzy kawałek takiego serniczka :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.