Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami
Niezwykle krucha i delikatna rolada nadziana suszonymi śliwkami,duszona w czerwonym winie.
U mnie jako wykwintna noworoczna przekąska.
marynata:
Polędwicę umyć, osuszyć oczyścić. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa.
U mnie jako wykwintna noworoczna przekąska.
polędwica wieprzowa ok. 600g
10 szt suszonych śliwek
2 łyżki oleju rzepakowego
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
150 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól
Polędwicę umyć, osuszyć oczyścić. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa.
Do
miseczki wlać olej,dodać rozgnieciony czosnek,rozmaryn,kolendrę,sól i pieprz. Wymieszać i marynatą polać mięso z
jednej i drugiej strony. Naczynie z mięsem owinąć folią spożywczą i
włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Zamarynowane
mięso rozłożyć,na całej długości ułożyć suszone śliwki. Zawinąć roladę i spiąć w kilku miejscach wykałaczkami.
Rozgrzać
na patelni olej i podsmażyć polędwicę po kilka minut z obu stron.
Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię do pozostałego po pieczeniu tłuszczu wlać wino,podgrzać,wypłukać zawartość patelni i podlać polędwicę. Naczynie przykryć,wstawić do piekarnika i
piec 35 minut w temp. 180 stopni.
Po
upieczeniu wyciągnąć wykałaczki,roladę pokroić w plastry.
Podawać na ciepło z dowolnym sosem lub na zimno jako przekąskę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.