środa, 1 lutego 2017

Dorsz w płatkach migdałowych

Polędwica z dorsza panierowana w płatkach migdałowych to moja propozycja na smaczny obiad. Do tego porcja sałatki ze świeżych warzyw i mamy doskonałą ucztę dla oczu i podniebienia. A tak na poważnie to zjadamy bardzo zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
 









400 g mrożonej polędwicy z dorsza (4 szt)
100 g płatków migdałowych
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia

Polędwicę rozmrozić,dokładnie osaczyć ręcznikiem papierowym,oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące,następnie w jajku i w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło z dużą porcją ulubionej sałatki (surówki). Dla bardziej głodnych polecam podać z pieczonymi ziemniakami bądź frytkami.













4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna rybka, świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Profesor na Uczelni zachwycał się zawsze przepisem swojej żony, która robiła nietypową panierkę z otrąb. Nie dziwią mnie więc migdały, które są delikatne i podkreślają smak ryby. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.