Dorsz w płatkach migdałowych
Polędwica z dorsza panierowana w płatkach migdałowych to moja propozycja na smaczny obiad. Do tego porcja sałatki ze świeżych warzyw i mamy doskonałą ucztę dla oczu i podniebienia. A tak na poważnie to zjadamy bardzo zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Polędwicę rozmrozić,dokładnie osaczyć ręcznikiem papierowym,oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące,następnie w jajku i w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło z dużą porcją ulubionej sałatki (surówki). Dla bardziej głodnych polecam podać z pieczonymi ziemniakami bądź frytkami.
400 g mrożonej polędwicy z dorsza (4 szt)
100 g płatków migdałowych
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
Polędwicę rozmrozić,dokładnie osaczyć ręcznikiem papierowym,oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące,następnie w jajku i w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło z dużą porcją ulubionej sałatki (surówki). Dla bardziej głodnych polecam podać z pieczonymi ziemniakami bądź frytkami.
Bardzo apetyczna rybka, świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMój Profesor na Uczelni zachwycał się zawsze przepisem swojej żony, która robiła nietypową panierkę z otrąb. Nie dziwią mnie więc migdały, które są delikatne i podkreślają smak ryby. Mniam!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
Usuń