Walentynkowy torcik truskawkowy










 spód:
250 g herbatników kakaowych
100 g masła

masa truskawkowa:
600 g serka homogenizowanego Danio
400 g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
3 łyżeczki żelatyny
1 szklanka wrzątku

masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki żelatyny

do dekoracji:
cukrowe serduszka


 
 Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową.  Masę ciasteczkową przełożyć do formy i  równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut.
 Galaretkę rozpuścić w wrzątku,dodać żelatynę i wymieszać. Zmrożone truskawki zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z  przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo szybko,ponieważ błyskawicznie tężeje. Wyrównać i formę z ciastem włożyć do lodówki. Po całkowitym stężeniu masy wyjąć ciasto z formy.
Śmietanę ubić z cukrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Gotowy torcik wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia śmietany. Przed podaniem udekorować serduszkami z masy cukrowej.









Komentarze

Popularne posty