Pierogi z twarogiem
Dziś na obiad serwuję pierogi z słodkim nadzieniem twarogowym
Mąkę
zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i
zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i
odstawić co najmniej na 15 minut.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką.
ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szkl. gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy
sól
farsz:
250 g półtłustego twarogu
2 żółtka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka i cukier,utrzeć na gładką masę.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.