sobota, 11 marca 2017

Szpinakowe babeczki - wiosenny leśny mech

Bardzo wiosenne o pięknym zielonym kolorze babeczki z nadzieniem śmietankowym idealne do sobotniej popołudniowej kawki.









porcja na 12 szt:
 150 g świeżego szpinaku
2 duże jajka
1 szkl. mąki tortowej 
3 łyżki cukru
1/3 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:
250 ml śmietany 36%
250 g serka maskarpone
1 łyżka pudru cukru

do dekoracji:
2 połówki brzoskwiń z puszki

 Liście szpinaku (bez ogonków) rozdrobnić blenderem,wbić jajka,wlać olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy dodać mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić,wierzch każdej odkroić nożem i łyżeczką wydrążyć ze środka ciasto robiąc wgłębienie. Wyjęte ze środka ciasto pokruszyć i zachować do posypania babeczek.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Ubitą masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć porcję do każdej babeczki. Górę posypać okruszkami ciasta i pokrojoną w kosteczkę brzoskwinią.








1 komentarz:

  1. Super 🙂 właśnie u Ciebie Elu znalazłam świetny przepis na świąteczne babeczki ,przeglądałam różne blogi , ale nic ciekawego nie wpadło mi w oko , dopiero tutaj 😉 przyznam , że piekłam już ciasto leśny mech , ale w formie babeczek bardziej mi się podoba 😊 dziękuję i pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.