Szparagi w cieście francuskim

Moją kuchnię opanowały szparagi a ja eksperymentuję  by poznać ich kulinarne zalety. Muszę przyznać,że specjalnie nie przepadałam za nimi,ale to już przeszłość. 
Owinęłam szparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy.








 1 op ciasta francuskiego
10 szt zielonych szparagów
10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich)
10 pasków żółtego sera
pieprz
1 jajko
1 łyżeczka  sezamu
(biały i czarny)

Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można też posolić lecz ja tego nie robiłam ponieważ boczek wędzony jest wystarczająco słony.
Ciasto rozwinąć i pociąć na wąskie paski.
Na plastry boczku nałożyć paski sera i serem do środka nawinąć na każdego szparaga. Na boczek nawinąć paski ciasta. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 Jajko rozbić,roztrzepać widelcem i posmarować przygotowane zawijasy. Górę posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15-20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta.
Najlepiej smakują ciepłe,ale na zimno też są niczego sobie.







Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty