Szparagi w cieście francuskim
Moją kuchnię opanowały szparagi a ja eksperymentuję by poznać ich kulinarne zalety. Muszę przyznać,że specjalnie nie przepadałam za nimi,ale to już przeszłość.
Owinęłam szparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy.
Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można też posolić lecz ja tego nie robiłam ponieważ boczek wędzony jest wystarczająco słony.
Ciasto rozwinąć i pociąć na wąskie paski.
Na plastry boczku nałożyć paski sera i serem do środka nawinąć na każdego szparaga. Na boczek nawinąć paski ciasta. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko rozbić,roztrzepać widelcem i posmarować przygotowane zawijasy. Górę posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15-20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta.
Najlepiej smakują ciepłe,ale na zimno też są niczego sobie.
Owinęłam szparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy.
1 op ciasta francuskiego
10 szt zielonych szparagów
10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich)
10 pasków żółtego sera
pieprz
1 jajko
1 łyżeczka sezamu
(biały i czarny)
(biały i czarny)
Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można też posolić lecz ja tego nie robiłam ponieważ boczek wędzony jest wystarczająco słony.
Ciasto rozwinąć i pociąć na wąskie paski.
Na plastry boczku nałożyć paski sera i serem do środka nawinąć na każdego szparaga. Na boczek nawinąć paski ciasta. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko rozbić,roztrzepać widelcem i posmarować przygotowane zawijasy. Górę posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15-20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta.
Najlepiej smakują ciepłe,ale na zimno też są niczego sobie.
Tak przygotowane szparagi muszą smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń