Tarta na cieście francuskim ze szparagami,pomidorami i wędzonym łososiem

Szparagowych eksperymentów ciąg dalszy. 
Dziś tarta na cieście francuskim.








1 op ciasta francuskiego
8 szt zielonych szparagów
10 szt pomidorków koktajlowych
50 g wędzonego łososia
3 łyżki śmietany 18%
1 jajko
50 g tartego sera mozzarella
sól
pieprz

Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i pociąć na krótkie kawałki. Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem,przyprawić solą i pieprzem. 
Przygotować formę do tarty ( u mnie 2 małe o śred. 18 cm) którą należy wysmarować masłem.
Ciastem wylepić formę,ponakłuwać i wylać mieszankę śmietany i sera. Ułożyć szparagi i pokrojone na połówki pomidorki. Wędzonego łososia podzielić na małe kawałki i posypać na tartę, całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Tartę piec przez 20 -25 minut w temp. 190*C. Podawać jeszcze ciepłą.










Komentarze

Popularne posty