Konfitura z płatków róży
Będąc kilka lat temu na Festiwalu Smaku w Grucznie miałam okazję
skosztować wspaniałej konfitury z płatków róży. Cóż to był za smak i
aromat. Takich smaków się nie zapomina.
Obiecałam sobie,że zdobędę taką odmianę dzikiej róży i posadzę u siebie w ogrodzie. Różę kupiłam,rośnie i z roku na rok wydaje coraz więcej pachnących kwiatów. Mogłam więc poskubać z niej trochę płatków i zabrać się za ucieranie konfitury.
Płatki
róży trzeba zebrać w miarę pogodny i słoneczny dzień, tak aby były one
suche.Trzeba je starannie przebrać i poobcinać białe końcówki, które
podobno powodują gorzki smak.
Płatki można ucierać całe lecz ja rozdrobniłam je blenderem by łatwiej i szybciej utrzeć z cukrem.
Płatki ucierać w makutrze drewnianym tłuczkiem, dosypując partiami cukier i skrapiając sokiem z cytryny, który nada całości piękną barwę. Ucierać do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze i utworzy z płatkami gęstą masę.
Obiecałam sobie,że zdobędę taką odmianę dzikiej róży i posadzę u siebie w ogrodzie. Różę kupiłam,rośnie i z roku na rok wydaje coraz więcej pachnących kwiatów. Mogłam więc poskubać z niej trochę płatków i zabrać się za ucieranie konfitury.
200 g płatków róży
400 g cukru
sok z jednej cytryny
Płatki można ucierać całe lecz ja rozdrobniłam je blenderem by łatwiej i szybciej utrzeć z cukrem.
Płatki ucierać w makutrze drewnianym tłuczkiem, dosypując partiami cukier i skrapiając sokiem z cytryny, który nada całości piękną barwę. Ucierać do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze i utworzy z płatkami gęstą masę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.