Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Kilka lat temu zrobiłam ją po raz pierwszy i odtąd należy do obowiązkowych nalewek jakie robię.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to bardzo cenny lek w domowej spiżarni. Doskonały lek na wszelkie przeziębienia,grypy i katary. Oczywiście lek dla dorosłych bo na spirytusie, no i z umiarem tylko dla zdrowotności :) Dzieciom zaś polecam syrop z kwiatów,którym można słodzić herbatę.
Przedstawiam Wam zdjęcia dojrzałej dwuletniej nalewki, która z czasem nabrała pięknego bursztynowego koloru no i niezłej mocy :)
Kwiaty
należy zbierać w słoneczny dzień w pełni rozkwitnięte. Trzeba robić to bardzo
delikatnie by nie pozbawić ich cennego pyłku. Rozłożyć je na papierze
by powychodziły z nich wszystkie robaczki. Nożyczkami odciąć kwiatki od łodyżek, bo łodyżki dają goryczkę.
Ten nalew odstawić na dwa tygodnie (do miesiąca), co kilka dni potrząsać naczyniem. Następnie zlać, dokładnie odfiltrować i wlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy i pozwolić nalewce dojrzewać.
Poniżej zdjęcia nalewki świeżej po filtrowaniu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to bardzo cenny lek w domowej spiżarni. Doskonały lek na wszelkie przeziębienia,grypy i katary. Oczywiście lek dla dorosłych bo na spirytusie, no i z umiarem tylko dla zdrowotności :) Dzieciom zaś polecam syrop z kwiatów,którym można słodzić herbatę.
Przedstawiam Wam zdjęcia dojrzałej dwuletniej nalewki, która z czasem nabrała pięknego bursztynowego koloru no i niezłej mocy :)
30 szt kwiatów czarnego bzu
1 litr wody
4 cytryny
700 g cukru
500 ml spirytusu
Do
dużego słoja włożyć kwiaty przekładając je cienko pokrojoną cytryną ( do tego celu używamy 2 cytryn). Cytryny przed krojeniem należy
dobrze wyszorować i sparzyć. Wodę z cukrem zagotować i ostudzić.
Kwiaty zalać syropem cukrowym, tak by wszystkie znalazły
się w płynie. Przykryć gazą i odstawić w jasne miejsce na około 5-7 dni. Codziennie trzeba przemieszać zawartość słoja. Po tym czasie zlać syrop filtrując go przez gazę. Połączyć z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i spirytusem.Ten nalew odstawić na dwa tygodnie (do miesiąca), co kilka dni potrząsać naczyniem. Następnie zlać, dokładnie odfiltrować i wlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy i pozwolić nalewce dojrzewać.
Poniżej zdjęcia nalewki świeżej po filtrowaniu
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.