Rafaello z bananami
Delikatny biszkopt,słodka śmietanka,banany i nutka kokosu ,tak mogę opisać to ciasto.
Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przeciąć na dwa placki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno,wlać przestudzoną czekoladę,miksować i na koniec dodać płynną żelatynę.
Na biszkopcie ułożyć przecięte wzdłuż banany. Masę wylać na banany,przykryć drugim biszkoptem i umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 36%
150 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
ponadto:
3 banany
wiórki kokosowe do posypania
Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przeciąć na dwa placki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno,wlać przestudzoną czekoladę,miksować i na koniec dodać płynną żelatynę.
Na biszkopcie ułożyć przecięte wzdłuż banany. Masę wylać na banany,przykryć drugim biszkoptem i umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.