Rafaello z bananami

Delikatny biszkopt,słodka śmietanka,banany i nutka kokosu ,tak mogę opisać to ciasto.



 biszkopt:
 4 jajka
 3/4 szkl. mąki tortowej 
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 
 3/4 szkl. cukru 
1 łyżka proszku do pieczenia     

masa śmietanowa: 
500 ml śmietanki 36% 
150 g białej czekolady 
2 łyżeczki żelatyny 

ponadto: 
3 banany 
wiórki kokosowe do posypania


     Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. 
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
 Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przeciąć na dwa placki.  
 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Śmietanę ubić na sztywno,wlać przestudzoną czekoladę,miksować i na koniec dodać płynną żelatynę.
 Na biszkopcie ułożyć przecięte wzdłuż banany. Masę wylać na banany,przykryć drugim biszkoptem i umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi. 









Komentarze

Popularne posty