Torcik z truskawkami

Biała czekolada,serek maskarpone, kremowa śmietanka i truskawki to doskonałe składniki by stworzyć pyszny i delikatny torcik.








biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 24 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. 
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na trzy krążki.


masa:
330 ml śmietany 30%
250 g serka maskarpone
100 g białej czekolady

poncz:
50 ml wody
1 łyżka białego rumu lub spirytusu
1 łyżeczka soku z cytryny

ponadto:
ok. 3 łyżki wiórek kokosowych
500 g truskawek

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Odstawić do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną mieszankę śmietany i czekolady ubić mikserem. Do ubitej śmietany dodać serek maskarpone i delikatnie połączyć.
Krążki biszkoptu nasączyć ponczem z wody,alkoholu i cytryny. Przekładać masą śmietanową i połówkami truskawek. Boki i wierzch posmarować masą,górę udekorować truskawkami i listkami mięty,boki obsypać wiórkami kokosowymi. Gotowy torcik schłodzić w lodówce.












Komentarze

Popularne posty