Torcik z truskawkami
Biała czekolada,serek maskarpone, kremowa śmietanka i truskawki to doskonałe składniki by stworzyć pyszny i delikatny torcik.
biszkopt:
Mąkę
tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito.
Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy
cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały
czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy mąkę powoli i delikatnie
mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe
ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 24 cm) wyłożonej (tylko na dno)
papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na trzy krążki.
poncz:
ponadto:
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Odstawić do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną mieszankę śmietany i czekolady ubić mikserem. Do ubitej śmietany dodać serek maskarpone i delikatnie połączyć.
Krążki biszkoptu nasączyć ponczem z wody,alkoholu i cytryny. Przekładać masą śmietanową i połówkami truskawek. Boki i wierzch posmarować masą,górę udekorować truskawkami i listkami mięty,boki obsypać wiórkami kokosowymi. Gotowy torcik schłodzić w lodówce.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na trzy krążki.
masa:
330 ml śmietany 30%
250 g serka maskarpone
100 g białej czekolady
poncz:
50 ml wody
1 łyżka białego rumu lub spirytusu
1 łyżeczka soku z cytryny
ponadto:
ok. 3 łyżki wiórek kokosowych
500 g truskawek
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Odstawić do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną mieszankę śmietany i czekolady ubić mikserem. Do ubitej śmietany dodać serek maskarpone i delikatnie połączyć.
Krążki biszkoptu nasączyć ponczem z wody,alkoholu i cytryny. Przekładać masą śmietanową i połówkami truskawek. Boki i wierzch posmarować masą,górę udekorować truskawkami i listkami mięty,boki obsypać wiórkami kokosowymi. Gotowy torcik schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.