Dżem morelowo-bananowy z wanilią


U mnie cały czas owocowo. 
Kuchnia non stop pachnie słodkimi przetworami. Uwielbiam to.
Dziś morele,banany i wanilia.












500 g wypestkowanych moreli
500 g obranych bananów
500 g cukru żelującego trzcinowego
nasionka z 2 lasek wanilii
sok z połówki cytryny


Pokrojone na cząstki banany i morele skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem trzcinowym,mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny. 
Po tym czasie wstawiamy garnek na ogień,dodajemy ziarenka wanilii,doprowadzamy do wrzenia,gotujemy ciągle mieszając 15 minut.
 Gorącym dżemem napełniamy słoiki i od razu zamykamy. 
Słoiki ustawiamy do góry dnem na 5 minut. 

 Z podanej porcji wychodzi 7 słoiczków po 200 g.





Komentarze

Popularne posty