Konfitura czereśniowa z malinami i borówką

Póki trwa lato i są owoce zamykajmy je w słoikach by potem móc delektować się ich smakiem. Moja spiżarnia powoli się zapełnia różnymi przetworami,które robię w większości w małych słoiczkach takich na jeden raz,by zjeść od razu,nie znudzić się jednym smakiem i następnym razem kosztować już coś innego.
Tym razem zrobiłam konfiturę z czereśni z dodatkiem malin i borówek.





porcja na 7 słoiczków po 200g:
500 g wypestkowanych czereśni
250 g  malin
250 g  borówek amerykańskich
 500 g cukru żelującego Diamant 2:1

Owoce wymieszać z cukrem żelującym i odstawić na 3-4 godziny. Następnie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować 3 minuty. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.







Komentarze

Popularne posty