Syrop miętowy
Cały
mój dom pachnie dziś miętą, a to zasługa gotującego się syropu ze
świeżej mięty. Jeżeli ktoś lubi takie zapachy to polecam ugotować, a
później będziemy się delektować syropem dodając go do ulubionych napojów
lub deserów.
Przygotowanie syropu jest bardzo łatwe i szybkie pod warunkiem,że mamy świeżą miętę. U mnie w ogrodzie mięta urosła okazała więc mogę działać.
2 szklanki wody
Wodę
zagotować z cukrem,włożyć miętę i gotować pod przykryciem 20 minut.
Wystudzić,przecedzić przez gazę i rozlać do buteleczek. Przechowywać w
lodówce.
Z podanej porcji wyszło 3 szklanki syropu.
Ja do syropu użyłam białego cukru i uzyskałam lekko seledynowy kolorek,jeżeli damy cukier trzcinowy syrop będzie miał kolor brązowawy.
Przygotowanie syropu jest bardzo łatwe i szybkie pod warunkiem,że mamy świeżą miętę. U mnie w ogrodzie mięta urosła okazała więc mogę działać.
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
około 150 g samych listków mięty bez łodyg
Z podanej porcji wyszło 3 szklanki syropu.
Ja do syropu użyłam białego cukru i uzyskałam lekko seledynowy kolorek,jeżeli damy cukier trzcinowy syrop będzie miał kolor brązowawy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.