Bułeczki z gyrosem
Drożdżowe bułeczki nadziane gyrosem z kurczaka doskonale sprawdzą się teraz jako rozgrzewająca przekąska na ponure jesienne dni. Możemy zjeść je na śniadanie lub kolację albo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy.
Do bułeczek użyłam oleju Wielkopolskiego rzepakowego i przepis bierze udział w konkursie
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić mięso i podsmażyć na rumiano.
Paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w małą kostkę,papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane warzywa,doprawić curry i ewentualnie odrobiną soli,dusić kilka minut aż warzywa zmiękną. Odstawić do wystudzenia.
Z ciasta odrywać nieduże porcje,rozciągnąć lekko na dłoni i nałożyć porcję nadzienia. Zlepić i uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,odstawić na 10-15 minut by wyrosły. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 25 minut. Bułeczki podawać ciepłe.
Z podanej porcji wyszło 12 bułeczek.
Do bułeczek użyłam oleju Wielkopolskiego rzepakowego i przepis bierze udział w konkursie
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
ciasto:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
nadzienie:
250 g filetu z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 papryczka chili
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka curry
ponadto:
1 jako
2 łyżki mieszanki nasion:sezam biały i czarny,słonecznik
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić mięso i podsmażyć na rumiano.
Paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w małą kostkę,papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane warzywa,doprawić curry i ewentualnie odrobiną soli,dusić kilka minut aż warzywa zmiękną. Odstawić do wystudzenia.
Z ciasta odrywać nieduże porcje,rozciągnąć lekko na dłoni i nałożyć porcję nadzienia. Zlepić i uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,odstawić na 10-15 minut by wyrosły. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 25 minut. Bułeczki podawać ciepłe.
Z podanej porcji wyszło 12 bułeczek.
Rewelacyjne bułeczki, zgłodniałam od patrzenia na nie :) :)
OdpowiedzUsuń