niedziela, 10 grudnia 2017

Piernik przekładany dżemem

Już z myślą o Świętach Bożego Narodzenia podrzucam przepis na piernik dla tych zabieganych i dla  początkujących w kuchni,bardzo szybki i łatwy w wykonaniu.
  Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Tarka i Miarka mogę Wam zaprezentować herbatę w uroczej filiżance. Te i inne filiżanki oraz mnóstwo ciekawych i przydatnych rzeczy do kuchni,salonu czy jadalni znajdziecie w tym sklepie. Szczególnie teraz w okresie przedświątecznym szukamy prezentów pod choinkę więc zapraszam do sklepu https://www.tarkaimiarka.pl/









 ciasto:
 2 jajka
3/4 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki pszennej
125 g margaryny
1 szkl. mleka
3 łyżeczki sody
słoik dżemu z czarnej porzeczki*


ponadto:
słoik dżemu z czarnej porzeczki*
100 g czekolady deserowej
2 łyżki słodkiej śmietanki

* słoik o poj. 250 ml
 
 Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem.  Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto po czym przekroić  na trzy cienkie placki.
Dwa krążki posmarować dżemem i złożyć  w jedną całość. Czekoladę i śmietankę połączyć razem umieszczając miseczkę w kąpieli wodnej. Roztopioną polać piernik i dowolnie udekorować.












1 komentarz:

  1. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.