Mazurki wielkanocne w wersji mini
Mazurek
to typowo wielkanocne kolorowe i bardzo słodkie ciasto. Ja zamiast
jednego dużego zrobiłam mnóstwo małych mazurków i to w dwóch wersjach.
Pomysł okazał się świetny i nie było problemu z krojeniem,no i super dekoracja wielkanocnego stołu.
Mazurki zrobione kilka lat temu,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
I wersja - okrągłe mini mazurki
do dekoracji:
Mąkę połączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić wcześniej natłuszczone olejem foremki do tartaletek (nieco grubiej niż na tartaletki). Piec 20 minut w tem. 180 stopni C. Wystudzone tartaletki odwrócić do góry dnem,każdą posmarować masą kajmakową i dowolnie ozdobić.
Z podanej porcji wyszło 10 szt mazurków o średnicy 9
II wersja - mini mazurki jajka
ciasto:
masa kajmakowa
1 białko
200 g cukru pudru
kolorowe barwniki spożywcze
kolorowe posypki
Mąkę
przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrami i proszkiem. Posiekać zimne
masło,połączyć z mąką,dodać żółtka,jajko i śmietanę. Zagnieść
ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na
godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremką w
kształcie jajka wycinać ciasteczka. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Gdy ciasteczka przestygną,jajeczko,które będzie na spodzie posmarować
masą kajmakową i przykryć drugim jajeczkiem. Wierzch każdego mazurka
posmarować kolorowym lukrem i ozdobić bakaliami i posypką tworząc wzorek
lub kompozycję.
Lukier:
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowy lukier podzielić na kilka części i każdą wymieszać z innym barwnikiem.
Z podanej porcji wyszło 44 jajeczka o wysokości 8 cm,co dało 22 mazurki.
Mazurki zrobione kilka lat temu,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
I wersja - okrągłe mini mazurki
ciasto:
350 g mąki tortowej
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
do dekoracji:
masa kajmakowa (użyłam 2 rodzaje)
płatki migdałowe
suszone morele
wiśnie kandyzowane
suszona żurawina
kolorowe posypki
Mąkę połączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić wcześniej natłuszczone olejem foremki do tartaletek (nieco grubiej niż na tartaletki). Piec 20 minut w tem. 180 stopni C. Wystudzone tartaletki odwrócić do góry dnem,każdą posmarować masą kajmakową i dowolnie ozdobić.
Z podanej porcji wyszło 10 szt mazurków o średnicy 9
II wersja - mini mazurki jajka
ciasto:
500 g mąki tortowej
250 g masła
100 g cukru pudru
250 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
do dekoracji:1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
masa kajmakowa
1 białko
200 g cukru pudru
kolorowe barwniki spożywcze
kolorowe posypki
płatki migdałowe
suszone morele
wiśnie kandyzowane
suszona żurawina
rodzynki
ziarno słonecznika
Lukier:
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowy lukier podzielić na kilka części i każdą wymieszać z innym barwnikiem.
Z podanej porcji wyszło 44 jajeczka o wysokości 8 cm,co dało 22 mazurki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.