Mazurki wielkanocne w wersji mini

Mazurek to typowo wielkanocne kolorowe i bardzo słodkie ciasto. Ja zamiast jednego dużego zrobiłam mnóstwo małych mazurków i to w dwóch wersjach. Pomysł okazał się świetny i nie było problemu z krojeniem,no i super dekoracja wielkanocnego stołu.
Mazurki zrobione kilka lat temu,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
 






I wersja - okrągłe mini mazurki
ciasto:
350 g mąki tortowej
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego

 do dekoracji:
masa kajmakowa (użyłam 2 rodzaje)
płatki migdałowe
suszone morele
wiśnie kandyzowane
suszona żurawina
kolorowe posypki

Mąkę połączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem  wylepić wcześniej natłuszczone olejem foremki do tartaletek (nieco grubiej niż na tartaletki). Piec 20 minut w tem. 180 stopni C. Wystudzone tartaletki odwrócić do góry dnem,każdą posmarować masą kajmakową i dowolnie ozdobić.
Z podanej porcji wyszło 10 szt mazurków o średnicy 9










II wersja - mini mazurki jajka

ciasto:
500 g mąki tortowej
250 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka kwaśnej śmietany

do dekoracji:
                         masa kajmakowa
                     1 białko
                     200 g cukru pudru
                     kolorowe barwniki spożywcze
                     kolorowe  posypki
płatki migdałowe
suszone morele
wiśnie kandyzowane
suszona żurawina
rodzynki
ziarno słonecznika

Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrami i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka,jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość  50 mm,foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. Piec 15 minut w temp. 180 stopni. Gdy ciasteczka przestygną,jajeczko,które będzie na spodzie posmarować masą kajmakową i przykryć drugim jajeczkiem. Wierzch  każdego mazurka posmarować kolorowym lukrem i ozdobić bakaliami i posypką tworząc wzorek lub kompozycję.

Lukier:
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowy lukier podzielić na kilka części i każdą wymieszać z innym barwnikiem.
Z podanej porcji wyszło 44 jajeczka o wysokości 8 cm,co dało 22 mazurki.





Komentarze

Popularne posty