Drożdżówki z porzeczkami
Ach,jak ja uwielbiam robić drożdżówki. Lato to moja ulubiona pora ze względu na szeroki wybór świeżych owoców.
Porzeczki tak mnie kusiły,nie mogłam im się oprzeć,zerwałam trochę i powstały drożdżówki jak malowane.
Porzeczki tak mnie kusiły,nie mogłam im się oprzeć,zerwałam trochę i powstały drożdżówki jak malowane.
ciasto:
500 g mąki tortowej
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
ponadto:
2 szklanki obranych czerwonych porzeczek
kruszonka:
50 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do
miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać
rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.
Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową
obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję porzeczek.
Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę.
Białko roztrzepać z łyżką
mleka i posmarować pędzelkiem wszystkie drożdżówki po czym posypać
kruszonką
.
Drożdżówki
ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika.
Piec
20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.