Drożdżówki z porzeczkami

Ach,jak ja uwielbiam robić drożdżówki. Lato to moja ulubiona pora ze względu na szeroki wybór świeżych owoców.
 Porzeczki tak mnie kusiły,nie mogłam im się oprzeć,zerwałam trochę i powstały drożdżówki jak malowane.









 
 
ciasto:
500 g mąki tortowej
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli

ponadto:
2 szklanki obranych czerwonych porzeczek
 
kruszonka:
50 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki





Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. 
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję porzeczek.
  
Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę. 
 
Białko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem wszystkie drożdżówki po czym posypać kruszonką
.
Drożdżówki  ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika.
 Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.
 













Komentarze

Popularne posty