Chałka z gruszką

Wczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką.





ciasto:
500 g mąki wrocławskiej
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli


kruszonka:
50 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
 
Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części,z każdej uformować długi wałek. Zaplatać po 3 wałki w warkocz.
Warkocze przełożyć delikatnie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pozostawić 15-20 minut by podrosły.
Gruszkę pokroić w grubsze plastry i powtykać w warkocze.
  Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem warkocze po czym posypać kruszonką.
 Blachę z chałkami wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 25 minut.
Po upieczeniu wystudzić i można lekko  polukrować.









Komentarze

Popularne posty