Pulpeciki drobiowe z kaszą jaglaną

Delikatne mięso z indyka połączone z równie delikatną kaszą a zarazem sprytny sposób by przemycić do potrawy kaszę. 
By nieco zaostrzyć smak tego dania podałam je z surówką z kiszonej kapusty. 
 Przepis na surówkę znajdziecie tu klik










 400 g mielonego mięsa z indyka
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie Kupiec)
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżka masła
500 ml wody
1 listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka mąki
50 ml śmietanki


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle,marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Do mielonego dodać przesmażoną cebulkę,startą marchewkę,rozgnieciony czosnek,kaszę, koperek,wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować nieduże pulpeciki,które należy delikatnie obsmażyć na patelni wykorzystując pozostałe masło po smażeniu cebuli. Lekko zarumienione pulpeciki przełożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Mąkę rozpuścić w śmietance i zaciągnąć sos. Doprawić do smaku ew.solą i pieprzem. Podawać posypane koperkiem z ziemniakami i ulubioną surówką.









Komentarze

Popularne posty